× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda SHL – štvrťfinále


12.04.2023

Play – off Tipos Slovenskej hokejovej ligy už pokročilo, no my sa ešte na chvíľu vráťme do jej štvrťfinálových súbojov, ktoré síce skončili nedávno, no na dvere už klope aj finále druhej najvyššej súťaže. Postup do semifinálové si zabezpečilo kvarteto Žilina, Humenné, Martin a Žiar nad Hronom, my vám v našom článku prinášame to najlepšie a najhoršie zo štvrťfinálových stretnutí TIPOS SHL.

 

TRIEDA

Favorit spod Dubňa nezaváhal 

Prvým postupujúcim do semifinále TIPOS SHL sa stal favorit zo Žiliny, Nepripustil žiadne zaváhanie. Séria zápasov bola v skutku rýchla, keď „vlci“ zdolali Topoľčany po výsledkoch 8:0, 7:2, 6:7 a 7:3. Najúspešnejším strelcom „vlkov“ vo štvrťfinále bol Bruno Mráz, ktorý si v piatich zápasoch pripísal dvanásť bodov za šesť gólov a šesť asistencií. Žilina vo štvrťfinále nastrieľala tridsaťtri gólov, pričom jej súper z Topoľčian o polovicu menej. 

Dokonalý obrat Žiaru nad Hronom

„Indiáni“ otočili nepriaznivý stav série, keď Dubnica vyhrávala už 3:0. V siedmom zápase  vyhrali 3:4 a po výsledkoch 4:3, 3:4 sn, 3:2 sn postúpili do semifinále. Žiar nad Hronom je druhým tímom na Slovensku, ktorý v play-off otočil sériu za takéhoto stavu. V semifinále sa následne stretol s favoritom na postup, a to so žilinskými „vlkmi.“ Hokejisti zo Žiaru nastrieľali Dubnici dokopy šestnásť gólov, pričom ich súper nastrieľal osemnásť gólov. Avšak tento počet im k víťazstvu aj tak nepomohol. Najúspešnejším hráčom štvrťfinále za „indiánov“ je Kevin Gabor, ktorý si v siedmich zápasoch pripísal na svoje konto sedem bodov za päť gólov a dve asistencie. Najlepším brankárom „indiánov“ bol Roman Petrík s percentuálnou úspešnosťou 92,08 %, jeho priemer gólov na zápas bol 2,53. Brankár Petrík obdržal vo štvrťfinále šestnásť gólov. 

 

BIEDA

Úpadok Dubnice v tom najhoršom čase

Dubnica mala skvelo rozbehnuté štvrťfinále proti už spomínanému Žiaru nad Hronom, keď vyhrávala 3:0 na zápasy. O svoj náskok však prišla, k prehre ich doviedli hlavne dva zápasy, v ktorých sa tímu nedarilo v samostatných nájazdoch. Nakoniec pre Spartak sezóna 2022/2023 skončila nečakane už vo štvrťfinále TIPOS SHL. Na postup nestačil ani skvelý výkon brankára Patrika Lietavu s percentuálnou úspešnosťou 93,96 % a jeho priemerne obdržanými dvomi gólmi za zápas. Patrik sa vo štvrťfinálovej sérii blysol aj dvomi čistými kontami. Najužitočnejším hráčom tímu z Dubnice bol nitriansky rodák, Lukáš Tábi, ktorý v siedmich zápasoch nazbieral deväť bodov za dva góly a sedem asistencií. 

Neúspešná Trnava 

HK Gladiators Trnava mala byť čiernym koňom play-off TIPOS SHL a so svojím stodeväťdesiatpäť bodovým útokom v podaní Michel Miklík, Roman Kukumberg a Vladimir Antonov aj vzbudzovala strach. Martin sa ale nedal zahanbiť a vyrovnanú sériu na sedem zápasov zvládol lepšie, čím trnavským „gladiátorom“ ukončil sezónu už vo štvrťfinále. Medzi najlepších „gladiátorov“ patria až štyria hráči s rovnakým bodovým ziskom sedem bodov. Michel Miklík strelil sedem gólov, no k nim nepridal žiadnu asistenciu. Naopak Marcel Holovič a Roman Jurák strelili obaja len po dva góly, no nazbierali aj päť asistencií, ktoré ich doviedli k rovnakému počtu bodov. Roman Kukumberg nám uzatvára kvarteto najužitočnejších hráčov Trnavy. Strelil jeden gól a nazbieral šesť asistencií. Nemôžeme zabudnúť ani na brankára, ktorý kryl ich svätyňu. Juraj Hollý mal percentuálnu úspešnosť 93,79 % a s priemerne tromi gólmi obdržanými za zápas udržiaval nádeje na postup hráčom Trnavy. Avšak ani tento Hollého výkon v bráne tímu neumožnil bojovať o lepšie umiestnenie, a preto gladiátori skončili svoj boj už vo štvrťfinále.

 

Autor: Adam Urbán I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY